Hans Ibelings

Netherlands

Hans Ibelings is an architectural critic and historian. He founded the magazine “A10, new European architecture”, together with Arjan Groot in 2004, which until recently he ran and edited. He studied art history and archeology in Amsterdam. As a curator he has worked for several years in the Netherlands Architecture Institute in Rotterdam. He has taught at various schools in the Netherlands and abroad, including in Rotterdam, Lausanne and Belgrade. He has written and edited several books on contemporary architecture, including the “European Architecture 1890-2010”. As an editor, critic and curator Hans Ibelings encountered architecture in the former Yugoslavia in various capacities and ways. In 2009 he was a member of the jury for the Golden Pencil in Slovenia, and was Commissioner of the 44th Zagreb Salon. He is the curator of traveling exhibition “RESTART, Architecture in Bosnia and Herzegovina, 1995 to 2010”. Currently he is the editor of “The Architecture Observer”, a multi-platform tool for architectural criticism.

27.05.2014

27.05.2014

Eestil pole võhma tühja-tähja jaoks

EPL, 16.07.2014

Veronika Valk

Tunnustatud arhitektuurikriitik leiab, et Eesti on õnnelikus olukorras, sest siin pole võimalik ehitades väga suuri vigu teha.

Hans Ibelings on tuntud arhitektuurikriitik, -teoreetik ja -ajaloolane, kes pidas juuni alguses Eesti kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna külalislektorite sarjas avaliku loengu ja hindas magistrikomisjoni liikmena EKA arhitektuuri eriala lõputöid. Seetõttu palusin tal kõnelda, mis teda praegusel hetkel arhitektuuris huvitab. „Ääred,” ütleb Ibelings. Kas Eesti on „ääres”, pärin edasi. „Keskpunkti määravad ääred. Kui liiguvad ääred, liigub ka keskpunkt, aga uued asjad ei sünni keskel,” kõlab Ibelingsi kahemõtteline vastus. Austraalia õppejõu ja arhitekti Leon van Schaiki järgi pendeldavad andekad inimesed ikka keskpunkti ja äärte vahel – kui nad on midagi uut välja mõelnud, tulevad nad seda keskele näitama. Siis lähevad äärde tagasi, et midagi muud (uut) luua. „Arhitektuuri piir on endiselt ähmane – mis on arhitektuur? Aga kui küsida, et kus on arhitektuuri tulevik, siis vastus tuleb äärtelt,” teab Ibelings.

Loe intervjuud: epl.delfi.ee/news/kultuur

Kulka logo INV